söndag 10 juli 2011

Celler ger större förståelse för ryggmärgsskador enligt Vetenskapsradion

Celler ger större förståelse för ryggmärgsskador - > Kroppen - Vetenskap & miljö | Sveriges Radio. Forskare vid KI har gjort kul grundforskningsupptäckt som publiceras i Science. Jag har inte gett mig på att försöka kritiskt läsa originalartikeln.

Gabriella Björk på Vetenskapsradion har uppmärksammat artikeln och hennes referat är acceptabelt. Jag noterar följande brister som hindrar det från att vara storslaget: Referens saknas, ens till vilken tidskrift det gäller. Utomstående har inte kommenterat. Den som kommenterar betydelsen är författare och självklart stolt över sina resultat. Däremot är tolkningen från vetenskapsradion helt ok, även om det hade varit lättare att bedöma viktigheten i resultaten om man vetat att det publicerats i världens bästa tidskrift och att någon annan än författaren sagt att det var det bästa sedan skivat bröd.

Jag har en distinkt känsla av att en sådan här artikel i Science aldrig någonsin skulle ha refererats på svensk radio om det inte varit ett svenskt forskargäng som skrivit den. Det är tråkigt.

Betyget blir G, inte mer.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar