lördag 16 juli 2011

Behandling mot vinterkräksjuka nära enligt TT

TT rapporterar ännu ytligare om rapporten från Linking som jag kommenterade i morse. Rapporten finns också i Expressen och på Ekot, samt i SvD.  TT har skrivit ett referat av ett kanonfint pressmeddelande från Linköpings universitet men som inte har så mycket med bra vetenskapsjournalistik att göra.

Problemen med att presentera den aktuella studien som det största sen skivat bröd och nyckelpublikation för att frälsa världens fattiga barn (och i-landsbor med vinterkräksjuka) från en plågsam magsjukedöd är att det inte är särskilt sant och inte särskilt nytt.

Följande är min läsning av vad den aktuella studien är och inte är:

Studien är:
  • Utmärkt grundforskning, publicerad i framstående (impact factor 7+) grundforskningstidskrift
  • Bra demonstration av förtrogenhet med många virologiska, cellbiologiska, labtekniska och biokemiska metoder (jag är inte ironisk utan det är smart designad och välpresenterad forskning)
  • En principiellt tilltalande indiciekedja som beskriver serotonin som en (inte nödvändigtvis den enda) patogenetisk mekanism för kräkningar vid rotavirusinfektion.
Studien är inte:
  • Utförd på människor med eller utan infektion
  • I sig kopplad till antiserotonerga läkemedel som ondansetron
  • Banbrytande på något sätt i ett påstående att ondansetron mfl vore tänkbara som läkemedel mot virusorsakad magsjuka. Sådan banbrytande forskning finns i stället här  men resultaten var inte sensationella och företaget har inte sökt den indikationen.
Sen är min syn på globala hälsoproblem och särskilt magsjukedödlighet i främst sub-sahara Afrika sådan att jag inte tror att antiserotonerga läkemedel--hur bra de än är mot kräkningar--har en viktig roll att spela för att minska barnadödlighet. Problemet med rehydrering i dessa länder sitter i att de fattigaste människorna under längre eller kortare perioder inte har tillgång till annat än höggradigt förorenat dricksvatten--förorenat med grannens tämligen färska och ofta smittobärande avföring.

En bra och svår etisk fråga är hur man skall göra en etiskt försvarbar studie för att närma sig frågan om vilken effekt man kan tänkas ha i ett resursfattigt land av att rulla ut en intervention som innefattar t.ex. ondansetron.

Gänget i Linköping bör gratuleras och berömmas för elegant virologisk grundforskning. TT, däremot, får IG för att ha gått på ett pressmeddelande som gör studien till något som den aldrig kan vara.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar