torsdag 11 augusti 2011

Vad som inte stod idag i tidningarna (vad jag sett)

I NEJM, världens bästa allmänna medicintidskrift, publicerades data från ROCKET-AF, en jättestudie på patienter med förmaksflimmer och ytterligare riskfaktor för stroke som slumpades till waran eller rivaroxaban (Xarelto i Sverige). Studien ser ambitiös ut och var upplagd som s.k. non-inferiority-studie, dvs den sökte visa med god nog statistisk marginal att Xarelto inte var sämre än Waran.

Utfallet av studien liknar det i RE-LY som fått mycket press i Sverige tack vare (?) professor Wallentins glada tillrop i media om att "råttgiftet snart är borta". Den nya substansen verkar prestera minst lika bra som Waran.

Jag har inte detaljläst ROCKET ännu men lär få göra det framöver, det är ännu en spelare på banan som säkert kommer att söka indikationen förmaksflimmer närmaste 1-2 åren.

En metodologisk styrka i ROCKET jämfört med i RE-LY var att man faktiskt ansträngde sig (vansinnigt krävande) med att blinda patienterna för vilken behandling de fick; de som fick rivaroxaban fick också komma och ta "låtsas-INR" på en fejkad mätare och fick med sig en ordination hem på hur många "låtsas-Waran" de skulle ta och när de skulle komma för nästa prov... jag vill minnas att RE-COVER hade en liknande (stämmer, abstract här) design; det är ett fruktansvärt arbete att genomföra en sådan studie...

Jag noterar att genomsnittliga TTR (time in therapeutic range) var sämre i ROCKET än i RE-LY (54% jämfört med 62% i RE-LY). Svenska sifforr i ordinationsstödet och kvalitetsregistret Auricula ligger regelmässigt över 70%, ofta nära 75%, vilket talar för att marginalnyttan med den nya produkten i Sverige troligen är mindre än man skulle anta utifrån siffrorna i studien.

Rent praktiskt tror jag att någon av substanserna (dabigatran eller rivaroxaban) kommer att klara sig närmaste åren från oväntade bakslag, och inom en 5-10 år så kommer förmodligen standardbehandling vid många tillstånd som idag kräver Waran att vara något av de nya preparaten. Kul och spännande, något annat tror jag inte någon internist skulle säga!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar