torsdag 11 augusti 2011

Genterapi mot blodcancer enligt Vetenskapsradion

Natalie von Der Lehr har gjort ett utmärkt referat på vetenskapsradion av nypublicerad tung forskning dels i NEJM, dels i Science Translational Medicine. Det rör sig om totalt 3 patienter med mycket avancerad KLL som fått behandling med egna T-celler som "modifierats" för att angripa cancercellerna och där 2 av 3 patienter verkat svara på behandlingen. En av dessa rapporteras i detalj i NEJM (fulltext gratis här).

Genterapi mot blodcancer - Nyheter från Vetenskapsradion - Vetenskap & miljö | Sveriges Radio

Det är jättekul som "proof-of-concept" (om man kan behandla KLL på det här sättet, varför inte AML? Varför inte bröstcancer? Melanom? Osv...) och det är nästan science-fiction, men på riktigt. Det är inte riktigt som den första hjärttransplantationen men det är nära.

Referatet är jättebra; ingen artikelförfattare får skryta, en utomstående person med intresse för den här typen av verksamhet ger sansade kommentarer till en stor nyhet, referens finns och beskrivningen av vad som gjorts och att det rör sig om tidigt stadium av forskning men att det är lovande är klockrena. Möjligen kan jag tycka att bakgrunden om KLL, att det är en sjukdom som är "svår att behandla" och att "...bara en enda behandling mot den här typen av blodcancer, och det är benmärgstransplantation" rimmar lite dåligt med min uppfattning att vi har tämligen bra behandling--en del sådan behandling sköter t.o.m. jag på landsortssjukhuset--och patienten som rapporterades i NEJM hade levt i 16 år med sin sjukdom och fortsatt ha effekt av behandling under många av de åren tack vare att man bytt behandlingsform. Det hade möjligen varit på sin plats att nämna att KLL är den vanligaste leukemiformen hos vuxna och att den främst drabbar äldre, samt att förloppet kan vara allt från mycket stillsamt till mycket agressivt.

Allt detta är bagateller: det är jättebra vetenskapsjournalistik på väl vald spjutspetsforskning. Toppbetyg från mig, såklart!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar