fredag 5 augusti 2011

Om råttgift i Aftonbladet

Caroline Hougner i Aftonbladet går Boehringer Ingelheims ärende och skriver om lanseringen av Pradaxa. Nytt blodförtunnande medel godkänt i EU | Hälsa | Aftonbladet.

Det är så rörigt och tendentiöst att det nästan är tomt på information; ingen kan dock missa att Pradaxa blivit godkänt och att waran är "farligt".  Beskrivningen av SBU-rapportens slutsatser är felaktig.  Att låta en karismatisk professor som rest världen runt för att beskriva RE-LY-studiens resultat berätta hur bra det är är likaså en journalistisk galenskap.

" Pradaxa är nu godkänt i EU. Läkemedlet kan ersätta Waran – vars aktiva substans även används för att bekämpa råttor. De dör av inre blödningar."

Alla läkare (säkerligen också erfarne kollegan Wallentin) vet att nya läkemedel inte sällan har egenskaper som inte är uppenbara vid lanseringen.  Detta manar till ett visst mått av tröghet i vår förskrivning. Att det saknas motgift mot Pradaxa i samband med blödning och att man blir ungefär lika lättblödande med Pradaxa som med Waran står naturligtvis inte i artikeln.

Jag var inblandad i en pradaxaförskrivning förra veckan och noterade att det för närvarande tillhandahölls i styrkorna 110 och 75 mg, och för att komma upp i normaldosen 150 mg x 2 så krävs alltså inte en utan fyra tabletter per dag.

Förstår författaren skillnaden mellan "vart tredje" (sic) och "tredje vanligaste"?

Det är kvällstidningsjournalistik i ordets sämsta bemärkelse och får naturligtvis IG.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar