onsdag 10 augusti 2011

Blodprov från modern effektivt vid könsbestämning enligt Vetenskapsradion

Niklas Zachrisson har skrivit ett referat av en metaanalys i JAMA angående könsbestämning av foster utifrån "cellfritt DNA" i mammans blod vid olika tidpunkter i graviditeten.  Jag har vagt minne av att ha hört talas om metoden men den fanns inte i praxis (vad jag minns) när jag läste klinisk genetik för ca 10 år sedan. Enkelt uttryckt dyker det upp enstaka Y-kromosomer från fostret i mammans blod pga de "läcker" genom moderkakan, och med modern genteknik är det ganska lätt att belägga alternativt utesluta att det finns några Y-kromosomer (män och pojkfoster har en X och en Y-kromosom, kvinnor och flickfoster två X-kromosomer).

Blodprov från modern effektivt vid könsbestämning - Nyheter från Vetenskapsradion - Vetenskap & miljö | Sveriges Radio

Det är ett hyfsat referat av det som står i studien; det som inte står men som är ett stort och växande demografiskt problem är att tekniska och ekonomiska landvinningar, där detta är ett exempel på det förstnämnda, bidrar till att Kina och Indien samt säkert andra länder har ett stort överskott på pojkar pga könsselektiv abort. Den här kunskapen går inte att trolla bort eller göra ogjord, jag konstaterar bara att detta är en teknisk del av ett mänskligt problem.

Betyget blir VG trots allt: inga missförstånd av vad det är för forskning, inget skryt från artikelförfattaren, tyvärr ingen kommentar från oberoende person, men referensen står med (och är rätt).


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar