tisdag 16 augusti 2011

Fet kost kan ge diabetes enligt Vetenskapsradion

Torill Kornfeldt på Vetenskapsradion har skrivit ett referat av artikel i Nature Medicine. Det handlar om grundforskning på cellulära och genetiska mekanismer som aktiveras av kost med högt fettinnehåll hos försöksdjur, samt bekräftande studier på diabetiker. Slutsatsen från forskarna är att de har identifierat en mekanism som kan bidra till diabetesutveckling.

Fet kost kan ge diabetes - Nyheter från Vetenskapsradion - Vetenskap & miljö | Sveriges Radio

Det är faktiskt bra vetenskapsjournalistik i min smak. Studien är ganska komplicerad och jag har inte läst mer än abstractet då sådan här grundforskning inte intresserar mig så mycket. Möjligen vänder jag mig mot påståendet i referatet att "nu har amerikanska forskare visat att för mycket fett i kosten kan öka risken att drabbas av diabetes"; det är en övertolkning och tillspetsning av grundforskning som doftar en del av kvällstidning, och mycket riktigt vänder sig svenske kollegan i Lund bort från frågan om hur detta bör påverka kostråd osv.

Betyget blir godkänt men inte mer; hopblandningen av (mycket basal) grundforskning och slutsatser som förmodligen är valda för att debattens vågor svallar höga mellan fett- och kolhydratlägren i Sverige är lite onödig, men det framgår tydligt nog att det rör sig om grundforskning.




4 kommentarer:

  1. Hej
    Angående tolkning av data, det som sedan hamnar i mediaredaktörernas knä.

    Kommer att tänka på ett föredrag "Vetenskap för smarta människor" av Tom Naughton

    Underhållande föredrag, dock utan Slides.

    http://vimeo.com/27793037

    SvaraRadera
  2. Mja, håller inte med alls. Det hade varit intressant med en renodlad undersökning av högfettkost på människor, men tyvärr innehåller kosten också väldigt mycket kolhydrater.

    Näringsinnehållet var detta, 58% fett, 25.5% kolhydrater och 16.4% protein. Fettet utgjordes också av härdat fett, som ställer till en hel del i kroppen och bland annat gör cellväggarna sköra. Kolhydraterna utgjordes av glukos. Forskarna skriver också själva att det inte är säkert att detta skulle gälla för människor, eftersom de fetter som vi normalt äter, inte alls är dessa.

    http://foodconsumer.org/7777/8888/G_eneral_H_ealth_34/Fatty_diet_reduces_gene_expression_and_raises_type_2_diabetes_risk_printer.shtml

    Råttorna och cellerna fick dessutom proteinet kasein som i sig visat sig kunna orsaka diabetes i tidigare undersökningar.

    Har som exempel inte och har aldrig haft en enda medlem som blivit sjuk av att äta LCHF, utan tvärtom bara blivit friskare.

    http://www.fettdieten.se

    SvaraRadera
  3. GS: Jag recenserar alltså referatet, inte originalpublikationen. Jag tycker att man huvudsakligen förstått att det rör sig om mekanismforskning och att det bortsett från rubriken framgår ganska tydligt; vidare har man uppmärksammat den här grundforskningsartikeln i en "tung" vetenskaplig tidskrift som ger det ytterligare lite tyngd. Håller med dig att i originalartikeln så är forskarna återhållsamma med generaliseringar och karakteriserar (blygsamt) sina rön som tidiga.

    Den här bloggen handlar inte heller om något ställningstagande från min sida för eller mot någon särskild sammansättning av kosten.

    SvaraRadera
  4. Metabolas: Tack för trevligt tips, det är bra sammanfattning för intresserade lekmän av principer för att känna igen bra och mindre bra vetenskap

    SvaraRadera